Vesti extraordinare de la cea de a 132a Intalnire Regionala - Sandefjord, Norvegia Mai 2015

Vesti extraordinare de la cea de a 132a Intalnire Regionala - Sandefjord, Norvegia Mai 2015

Pe data de 2 Mai 2015 au avut loc lucrarile celei de a 132a Intalnire Regionala IAOPA. Intalnirea s-a desfasurat in organizarea AOPA Norvegia in orasul Sandefjord participand reprezentantii managementului AOPA din Elvetia, Norvegia, Finlanda, Marea Britanie, Romania, Islanda, Olanda, Danemarca, Suedia, Germania, Grecia, reprezentantul AOPA la ICAO si pentru o ora si Slovenia.

In cadrul Intalnirii Regionale reprezentatii IAOPA care au fost implicati in diferitele grupuri de lucru la nivel de EASA au prezentat stadiu negocierilor. In imaginea de mai sus este domnul Jacob Pedersen care a negociat din parte IAOAPA schimbarea aplicarii regulamentului EASA privitor la Bunurile Periculoase (Dangerous Goods).

Domnul Michael Erb, directorul general al AOPA Germania, cea mai puternica AOPA din Europa cu nu mai putin de 10000 (zece mii) membri a trecut in revista calendarul EASA privitor la reglementarile sau dereglementarile aplicabile aviatiei generale. Vestile sunt bune, intr-un viitor apropiat EASA va reforma regulamentele aplicabile aviatiei generale. In ani pamantesti dl Erb estima la 2-5 ani ca aceste schimbari sa devina realitate. Pare mult dar pentru EASA este chiar repede.

 

O prezentare foarte interesanta a fost din partea AOPA UK prin domnul Nick Wilcock care a prezentat licentia britanica IMC - Intrumental Meteorologica Condition si diferentele in bine fata de licenta IFR recunoscuta de EASA.

Reprezentantul AOPA Suedia, domnul Lars Hjelmberg, a avut o prezentare extrem de interesanta despre noua viziune europeana asupra taxarii combustibilului de aviatie si asupra dreptului la selfhandling pe aeroporturi.

Prezentarile au intarit faptul ca IAOPA prin reprezentantii sai este foarte implicata la nivel European de top, adica EASA si Parlamentul European, in apararea si promovarea intereselor aviatiei generala. De acest efort beneficiaza toti membri AOPA indiferent de natiune europena din care fac parte. Un alt aspect de retinut este faptul ca luate separat niciuna din filialele AOPA nu ar fi avut forta sa asigure dialogul simultan pe atatea teme cu leguitorul european.

O schimbare majora in formatul Intalnirilor Regionale a fost implicarea delegatiilor pe trei grupe de lucru in definirea unor linii strategice pentru viitor. Suntem mandri ca aceasta schimbare a venit si in urma interventiei reprezentatului AOPA Romania la intalnirea anterioara din Grecia - sept 2014 - cand a propus inceperea discutiilor pentru armonizarea beneficiilor oferite membrilor. Avand si sustinerea Norvegiei aceasta propunere si-a gasit loc in dezbaterile reprezentantilor nationali de la cea de a 132a Intalnire Regionala.

In imagini gasiti intrebarile puse de managementul IAOPA si raspunsurile date de cele trei grupe de discutii. Cu portocaliu sunt raspunsurile grupei conduse de domnul Craig Spence, Secretarul General IAOPA din care au facut parte Norvegia,  Romania si Elvetia.

La final s-a supus la vot locatia celei de a 133a Intalniri Regionala IAOPA posibilele tari fiind Slovenia, Franta, Spania si Romania. Majoritata delegatiilor au votat pentru Romania asa ca...

Cea de a 133a Intalnire Regionala IAOPA va avea loc in Octombrie 2015 la Bucuresti in organizarea AOPA Romania.

Este o mare onoare pentru noi dar si o recunoastere a celor noua ani de activitate pe care am desfasurat-o in folosul aviatiei generale din Romania.  

O alta veste foarte buna pentru membrii AOPA Romania: Plecand de la initiativa AOPA Romania care la Intalnirea Regionala din Atena, septembrie 2015, a ridicat pentru prima oara problema crestarii beneficiilor membrilor asociatiilor nationale la Sandefjord aceasta tema s-a dezvoltat si cu sprijinul AOPA Norvegia a ajuns sa fie o tema importanta pentru Intalnirile Regionale urmatoare. S-a format un grup de lucru pe aceasta tema la care pe langa Romania si Norvegia va mai participa si Finlanda si Olanda.Vom reveni cu amanunte pe aceasta tema pe masura ce vor fi disponibile.

 

Lasa un comentariu

5 + 3 =