Descoperire arheologica: Resturile avionului IAR 81C nr 371 in Piatra Mare

Descoperire arheologica: Resturile avionului IAR 81C nr 371 in Piatra Mare

O echipa de tineri pasionati de istoria aviatiei au descoperit pe data de 19.05.2013 dupa multe eforturi resturi din epava avionului de vanatoare IAR 81C, numarul 371 apartinind escadrilei 44 Vanatoare. Avionul s-a prabusit in anul 1944 pe data de 15.07, ora 10 si 20 minute in masivul Piatra Mare in urma unui duel aerian cu un avion american P-51. Pilotul, Adjutantul Aviator Gheorghe Popescu, a murit in timpul duelului aerian dupa cum reiese din procesele verbale de ancheta.

In momentul doborararii sale avionul avea 35,25 ore de zbor.

 

Echipa din care au facut parte Mihai, Cristi, Felix, Catalin si Horia au localizat si dezgropat resturile motorului si alte cateva piese. Partile majore ale avionului fusesera deja date jos de pe munte in anul 1944, la cateva zile de la prabusire, piesele majore ajungand la Ghimbav. Restul pieselor gasite imediat dupa prabusire au fost si ele luate fie pentru a fi refolosite fie pentru a fi retopite ajungand la IAR Brasov pe data de 1.11.1944 pentru triere.

Avionul a fost reformat pe date de 31.08.1944 si a fost sters din evidentele armatei pe date de 01.03.1945

Resturi din motorul in stea

Unul din capacele cutiilor de munitie. Ce este exceptional este faptul ca are pete din culoarea originala asa incat aceasta se poate determina acum cu precizie.

Diverse tevi

Ramasite din profundor

Bucata din trenul de aterizare

O butelie de aer comprimat si unul din cilindrii motorului.

 

Fotografiile apartin membrilor echipei care a facut descoperirea si au fost folosite cu permisiunea acestora iar profilul color al avionului IAR 81C nr 371 este realizat de Radu Branzan. Datele istorice privind reformarea avionului provin din informatiile transmise noua de catre istoricul Dan Antoniu.

Comentarii

 • BALI EMANUEL
  30.05.2013

  Salutare tuturor.Va felicit pentru descoperirea facuta.Marturisesc ca si eu caut resturile acestui avion de cca doi ani dar voi mi-at luat-o inainte,se pare ca ati avut "as-ul din maneca" o informatie sigura cu locul prabusirii.Va intreb:-ce veti face cu piesele gasite?Le veti duce la Bucuresti la muzeu sau,le veti pastra.

 • Alex
  01.06.2013

  Este destul de greu sa cataloghezi evenimentul ca o "descoperire arheologica". Chiar in articol scrie ca epava a fost ridicata de armata la momentul respectiv. Ceea ce au gasit sunt doar niste resturi care probabil au scapat cu vederea la momentul ridicarii epavei. Probabil ca urmatoarea lor "descoperire arheologica" va fi intr-o magazie.

 • Galland
  24.08.2013

  Bravo lor, si la mai mare... ALEX... inainte sa iti dai cu parerea pune mana pe tarnacop si lopata si mergi de cauta si tu ceva... opinii din spatreme biroului am mai vazut si nu e nevoie de critici de doi lei care nu misca un deget pentru a descoperi istoria aviatiei romane.... pesimisti si negativisti de genul tau sunt proscrisi din subiecte de gen...

Lasa un comentariu

6 + 3 =